Oedeemfysiotherapie
De oedeemfysiotherapeut houdt zich bezig met de behandeling van patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Het lichaamsdeel voelt vaak zwaarder aan en het hindert u in uw dagelijkse bezigheden.
Een bekende vorm van oedeem is zwelling na een acuut trauma (bijvoorbeeld een verstuikte enkel) of operatie. Men spreekt dan van posttraumatisch of postoperatief oedeem. Bij een gezonde vochtafvoer zal dit oedeem binnen enkele dagen verminderen.
Een andere veelvoorkomende vorm is oedeem na behandeling van borstkanker waarbij lymfknopen in de oksel zijn beschadigd of verwijderd. Doordat de afvoer van weefselvocht (lymfe) is verstoord, is er een groot risico op het ontstaan van (secundair) lymfoedeem. De behandeling van de oedeemtherapeut is gericht op het terugdringen of het niet verder doen toenemen van het oedeem en verbetering van het dagelijkse functioneren.
Wat is oedeemfysiotherapie?
Oedeemfysiotherapie is een therapie gericht op het stimuleren van het lymfestelsel om zodoende het overtollige vocht beter af te voeren.
Voordat gestart wordt met de behandeling zal een uitgebreide intake en lichamelijk onderzoek plaatsvinden om inzicht te krijgen in uw klachten en vast te stellen om welk soort oedeem het gaat.
De behandeling bestaat uit (een combinatie van):
– Het geven van voorlichting en adviezen
– Manuele lymfdrainage: Dit is een specifieke behandeltechniek die erop gericht is het lymfestelsel te ondersteunen. Er wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfknopen en lymfbanen. De richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfestelsel.
– Oefentherapie: Het aanspannen van spieren heeft een directe invloed op de voortstuwing van de lymfstroom en helpt bij de afvoer van het overtollige vocht. Naast de oefeningen die gericht zijn op beweging en opbouwen van dagelijkse activiteiten worden er specifieke ademhalingsoefeningen uitgevoerd.
– Lymftaping: Er wordt gebruik gemaakt van kinesiotape. Deze tape heeft dezelfde elasticiteit als de huid en wordt met een speciale techniek aangelegd, zodat lymfevocht beter kan worden afgevoerd. Daarnaast wordt het gebruikt bij littekenbehandeling en ter vermindering van fibrose.
– Compressietherapie: door middel van zwachtelen/ bandageren wordt van buitenaf druk uitgeoefend met als doel de omvang van het oedeem te verminderen. Uiteindelijk kan een therapeutisch elastische kous (TEK) noodzakelijk zijn om de bereikte omvangsvermindering te onderhouden.
Vergoeding Oedeemtherapie
Sinds 2006 heeft u in principe geen verwijsbrief meer nodig voor de fysiotherapie. Oedeemtherapie wordt door alle zorgverzekeraars vergoed.
Indien het lymfoedeem is ontstaan ten gevolge van beschadiging van het lymfstelsel is er sprake van een chronische aandoening (volgens de ‘Chronische lijst fysiotherapie’).
Heeft u een chronische machtiging dan worden de eerste twintig behandelingen alleen vergoed als u een (voldoende) aanvullende verzekering heeft. Vanaf de 21e behandeling komt u in aanmerking voor vergoeding uit de basisverzekering. Een verwijzing van een arts is in die gevallen wel noodzakelijk.
In alle overige gevallen wordt de behandeling vergoed uit de aanvullende verzekering.
Tessa Wedding
- Algemeen en Oedeemfysiotherapeut
- Master Oncologie fysiotherapeut
- Maatschapslid